Greek Logo

Κρεοπαραγωγές φυλές

Η Γαλλία διαθέτει το μεγαλύτερο κοπάδι βοοειδών στην Ευρώπη. Αριθμεί περισσότερες από 24 φυλές βοοειδών εκ των οποίων οι 11 αμιγώς κρεοπαραγωγές.

Κρεοπαραγωγές φυλές

Η γαλλική κτηνοτροφία χαρακτηρίζεται από την ποικιλία της. Πράγματι υπάρχουν 24 φυλές βοοειδών, που κατανέμονται ανάλογα με τη χρήση τους:

  • 3 φυλές αποκλειστικά γαλακτοπαραγωγές: Οι γαλακτοπαραγωγές φυλές επιλέγονται με βάση ένα και μόνο κριτήριο: την παραγωγή γάλακτος, σε ποσότητα και ποιότητα (ιδιαίτερα λιπαρά και πρωτεΐνη). Το κοπάδι αυτό αφορά ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βοείου κρέατος στην Ε.Ε. Εάν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σφάγιων (διάπλαση κλπ) των γαλακτοπαραγωγών ζώων είναι κατώτερα των κρεοπαραγωγών η των ζώων που προέρχονται από διασταυρώσεις, κάτι τέτοιο σίγουρα δεν ισχύει σε ό,τι αφορά την ποιότητα του κρέατός τους στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης.
  • 10 φυλές διασταύρωσης (ή mixed) με ίση απόδοση σε γάλα και κρέας. Οι φυλές αυτές έχουν πολύ καλή απόδοση σε γάλα, ανεπαίσθητα κατώτερης από αυτές των ρατσών που ειδικεύονται στον τομέα αυτόν. Μετά της «καριέρα» τους στο θέμα του γάλακτος, η ποιότητα του σφάγιού τους τους δίνει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα σε θέματα κρέατος. Όπως μαρτυρά η ονομασία τους, ο ρόλος τους είναι διπλός: παραγωγή γάλακτος και κρέατος.
  • 11 φυλές κρεοπαραγωγές – τις οποίες συχνά ονομάζουμε και «θηλάζουσες» περιφραστικά. Οι φυλές αυτές (λέγονται θηλάζουσες γιατί οι μάνες θηλάζουν το μοσχαράκι τους), επιλέγονται για την ικανότητά τους στην παραγωγή κρέατος (μυική ανάπτυξη, μέσο καθημερινό κέρδος, ποσοστό κομματιών ταχείας ψήσεως κλπ.). Η δυνατότητά τους σε ό,τι αφορά το γάλα, τοποθετείται αποκλειστικά στην ανάπτυξη του μικρού μοσχαριού τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Οι 11 κρεατοπαραγωγές φυλές είναι: Charolaise (Σαρολέζ), Limousine (Λιμουζίν), Blonde d’Aquitaine (Μπλοντ Ντ’Ακιτεν), Rouge des Prés (Ρουζ Ντε Πρε), Salers (Σαλέρς), Gasconne (Γκασκόν), Aubrac (Ομπράκ), Parthenaise (Παρτενέζ), Bazadaise (Μπαζαντέζ), Blanc Bleu (Μπλάν Μπλέ) και Raço di Biou (Ράκο ντι Μπιού). Οι 11 αυτές φυλές βοοειδών είναι για τη Γαλλία μέρος της εθνικής κληρονομιάς της και την κατατάσσουν ως πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε παραγωγή κρέατος. Οι κρεοπαραγωγές φυλές προορίζονται αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος και αποτελούν 60% της παραγωγής βόειου κρέατος στη Γαλλία.

Οι βασικές κρεοπαραγωγές φυλές

charolaiseCharolaise

Τα εντυπωσιακά αυτά μοσχάρια χρώματος κρέμ (απαλού κίτρινου), κατάγονται από την περιοχή της Σόν και Λίγηρα (Saône et Loire). Σήμερα η ράτσα αυτή εκτρέφεται σε όλα τα μέρη που το επιτρέπουν οι φυσικές συνθήκες, αλλά τη βρίσκουμε κυρίως στα νοτιοανατολικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), (περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας) και στην Βαντέ (Vendée), (περιοχή στα δυτικά)

Βάρος των ενήλικων ταύρων: 1000 έως 1400 κιλά
Βάρος των ενήλικων αγελάδων: 700 έως 900 κιλά
Μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων: 135 έως 150 εκατοστά

limousine01Limousine

Αυτή η κατεξοχήν κρεοπαραγωγός φυλή κατάγεται από την περιοχή της Λιμουζέν (Limousin), στα δυτικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας της οποίας το σκληρό κλίμα δημιούργησε ζώα ιδιαίτερα ανθεκτικά. Η Λιμουζίν είναι η 2η κατά σειρά ράτσα γαλλικού εξαγόμενου βοδινού κρέατος εξ’αιτίας της συνολικής παραγωγής κρέατος που δίνει αλλά και της ποιότητάς του, που το προτιμούν οι γευσιγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Βάρος των ενήλικων ταύρων: 1000 έως 1300 κιλά
Βάρος των ενήλικων αγελάδων: 650 έως 850 κιλά
Μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων: 135 έως 145 εκατοστά

8c1p6068_blondedaquitaineBlonde d’Aquitaine

Κατάγεται από την νοτιοδυτική Γαλλία και είναι διασταύρωση 3 άλλων ρατσών της Ακιτέν (Aquitaine): της Γκαρονέζ (Garonnaise), της Κερσύ (Quercy) και της Ξανθιάς (Μπλόντ) των Πυρηναίων (la Blonde des Pyrénées). Η διασταύρωση αυτή δημιούργησε μια ξεχωριστή κρεοπαραγωγό φυλή που χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη ανάπτυξη, την ευρωστία της και το χαμηλό επίπεδο λίπους.Τα δυνατά σημεία αυτών των ζώων είναι τα βαριά νεαρά μοσχάρια και η εξαιρετική απόδοση του σφάγιου.

Βάρος των ενήλικων ταύρων: 1200 έως 1500 κιλά
Βάρος των ενήλικων αγελάδων: 850 έως 1100 κιλά
Μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων: 145 έως 155 εκατοστά

Rouge_des_Pres01Rouge des Prés (Maine-Anjou)

Τα ζώα αυτά κατάγονται από την περιοχή του Λίγηρα (Loire) και ζουν μέσα σε δεντρόφυτες εκτάσεις. Προσαρμόζονται στις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και τον περισσότερο χρόνο ζουν ελεύθερα μέσα στα λιβάδια. Η Μεν Ανζού (Maine Anjou) είναι γνωστή σαν ράτσα υπάκουη και πρώιμη: τα μοσχάρια μπορούν να γεννήσουν σε ηλικία 24 έως 30 μηνών. Επιπλέον είναι μια ράτσα με βαριά κόκαλα, με ανεπτυγμένους μύες και δίνει κόκκινο και σφικτό κρέας.

Βάρος των ενήλικων ταύρων: 1100 έως 1450 κιλά
Βάρος των ενήλικων αγελάδων: 750 έως 850 κιλά
Μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων: 140 έως 145 εκατοστά

aubrac01Aubrac

Η Aubrac είναι μία ορεινή ράτσα. Κατάγεται από μια μικρή οροσειρά στα νοτιοανατολικά του Κεντρικού Όρους (Massif Central), στην οποία οφείλει και το όνομά της.
Είναι μία ράτσα μετρίου μεγέθους, ανθεκτική αλλά ιδιαιτέρως κομψή: το τρίχωμά της φέρει αποχρώσεις που ποικίλλουν από το χρυσοκόκκινο έως το απαλό γκρι και τα μάτια της είναι τόσο εντυπωσιακά που μοιάζουν σχεδόν βαμμένα.
Εύκολη στην εκτροφή της, η Aubrac δεν απαιτεί μεγάλη ανθρώπινη επέμβαση και προσαρμόζεται τέλεια σε ακραίες κλιματικές συνθήκες: διαφορές θερμοκρασίας, αέρας, κρύο.
Πρόκειται για μια ράτσα ιδιαίτερα αποδοτική σε ό,τι αφορά την παραγωγή κρέατος. Είναι εξαιρετική πεζοπόρος, ευκίνητη και εύρωστη: από Μάιο μέχρι Οκτώβριο τη συναντάμε στις μεγάλες κοιλάδες της οροσειράς Aubrac.

Βάρος ενήλικων ταύρων: 850 με 1100 κιλά
Βάρος ενήλικων αγελάδων: 550 με 750 κιλά
Μέσος όρος ύψους ενήλικων αγελάδων: 130 εκατοστά

gasconne01Gasconne

Η ράτσα Gasconne κατάγεται από την περιοχή της Γασκώνης (Gascogne) στην οποία οφείλει και το όνομά της. Μία περιοχή με πολύμορφο κλίμα και έδαφος στο οποίο είναι πλήρως προσαρμοσμένη.
Μία ράτσα μετρίου μεγέθους, ανθεκτική και γερή, πολύ καλή πεζοπόρος: τα μέλη της είναι σταθερά και κοντά, ενώ τα μαύρα και σκληρά της νύχια της δίνουν εξαιρετική ικανότητα στην πεζοπορία.
Το τρίχωμά της, χρώματος γκρι ασημί, είναι ένα θαύμα προσαρμογής: γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο το καλοκαίρι για να αντανακλά τις ηλιαχτίδες και σκουραίνει το χειμώνα ώστε να τις τραβά καλύτερα, ενώ η μαύρη μουσούδα της την καθιστά ανθεκτική στην έκθεση στον ήλιο.
Αρχές Μαΐου μεταφέρεται στην καρδιά των Κεντρικών και Ανατολικών Πυρηναίων, έως τις πιο ψηλές κορφές.

Βάρος ενήλικων ταύρων: 800 με 950 κιλά
Βάρος ενήλικων αγελάδων: 550 με 700 κιλά
Μέσος όρος ύψους ενήλικων αγελάδων: 135 εκατοστά

Salers01Salers

Η ράτσα αυτή κατάγεται από το Κεντρικό Όρος (Massif Central) της Γαλλίας και οφείλει το όνομά της σε ένα μεσαιωνικό χωριό της περιοχής Cantal.
Μεγάλη σε μέγεθος, εύρωστη και ανθεκτική η Salers ξέρει να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς χώρους. Αντέχει πολύ καλά τις διαφορές υψόμετρου και θερμοκρασίας. Το τρίχωμά της είναι πολύ ιδιαίτερο: ομοιόμορφο χρώμα, κόκκινο σκούρο, σχεδόν στις αποχρώσεις της σκουριάς, με τρίχες μακριές και κατσαρές – περισσότερο η λιγότερο τραχύ ανάλογα με την εποχή. Τρίχωμα μοναδικό στις φυλές μοσχαρίσιου κρέατος. Μοναδικά είναι επίσης και τα πολύ χαρακτηριστικά κέρατά της, σε σχήμα ανοιχτής «λύρας», χρώματος λευκού ιβουάρ και μαύρου στις άκρες.

Βάρος ενήλικων ταύρων: 1000 με 1300 κιλά
Βάρος ενήλικων αγελάδων: 650 με 900 κιλά
Μέσος όρος ύψους ενήλικων αγελάδων: 140 εκατοστά

Πηγή: Κέντρο Ενημέρωσης Κρέατος (CIV)

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail to someone