Παραδοσιακή κτηνοτροφία
Η γαλλική εκτροφή είναι εκτατικού τύπου και συμβάλλει στη διατήρηση της οικολογίας του περιβάλλοντος
Ο υψηλός αριθμός βοοειδών στη Γαλλία κατανέμεται σε ένα εξίσου υψηλό αριθμό κτηνοτροφικών μονάδων: 200.000 μικρές και μεσαίες μονάδες εκτροφής, εκ των οποίων 120.000 εξειδικευμένες στις κρεατοπαραγωγές ράτσες. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν με παραδοσιακό τρόπο και εκτρέφουν η καθεμιά τους, κατά μέσο όρο, 50-60 μητέρες αγελάδες. Η γαλλική παραγωγή είναι εκτατικού τύπου και πραγματοποιείται σε ένα ποιοτικό περιβάλλον.
Η εκτατικού τύπου κτηνοτροφία των ζώων κατέχει σημαντική θέση στην προστασία της φύσης, ιδιαίτερα σε περιοχές δύσβατες για τον άνθρωπο και τις μηχανές. Η εκτροφή βοοειδών συνιστά έτσι προστασία απέναντι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην ερήμωση της υπαίθρου και σε ό,τι θα μπορούσε να απειλήσει την ομορφιά των ευρωπαϊκών τοπίων.
Η βοσκή, που εξασφαλίζει προοδευτικό και διαφοροποιημένο έλεγχο της βλάστησης, συμμετέχει ενεργά στην πρόληψη φυσικών κινδύνων (πυρκαγιές, διάβρωση, χιονοστιβάδες, κ.λπ.). Τα ζώα εκχερσώνουν τις απρόσιτες περιοχές· διατηρούν το χορτάρι χαμηλό στις πλαγιές των βουνών, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις χιονοστιβάδες τον χειμώνα· εκθαμνώνουν τα χαμηλά δέντρα και τους θάμνους του δάσους και καταναλώνουν μέρος των βάτων σε φράχτες και χέρσες ζώνες, κάτι που προλαμβάνει τους κινδύνους πυρκαγιών.
Η εκτατική κτηνοτροφία διατηρεί έτσι τη βιολογική ισορροπία, η οποία σήμερα απειλείται σημαντικά σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Μεσογείου, όπου οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ οικονομικών παραγόντων είναι σύνθετες. Το μέλλον των βοσκοτόπων και του δάσους, η αποδοχή της εκτατικής κτηνοτροφίας από τους κτηνοτρόφους, η ένταξη της παραγωγής βοοειδών σε μία οικονομία έντονα επηρεασμένη από την τουριστική ανάπτυξη αποτελούν πολυάριθμα κριτήρια στενά συνδεδεμένα με τη μελέτη των δυνατοτήτων χρήσης του γενετικού υλικού των βοοειδών.
Με στόχο να βελτιστοποιήσει την απόδοση των ζώων του, ο κτηνοτρόφος επιλέγει σε ό,τι αφορά θέματα γενετικής βελτίωσης και προτιμά είτε μία κτηνοτροφία χωρίς διασταυρώσεις (συνηθισμένο σύστημα στη Γαλλία) ή με διασταυρώσεις (ο κανόνας στις αγγλοσαξονικές χώρες).
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή κρέατος, τα βασικά κριτήρια επιλογής κινούνται κυρίως σε 3 επίπεδα ανάλογα με τον ρόλο του υπεύθυνου:
- Ο κτηνοτρόφος που εστιάζει στην γέννηση (ο «γεννήτορας») αναζητά κριτήρια ποιότητας κτηνοτροφίας, δηλαδή ό,τι έχει σχέση με την αναπαραγωγή, το θηλασμό, τον τοκετό, το μητρικό ένστικτο.
- Ο κτηνοτρόφος που εστιάζει στην πάχυνση (ο «παχυντής») ενδιαφέρεται περισσότερο για τις επιδόσεις ανάπτυξης του ζώου, την ικανότητά του στο να καταναλώνει σωστά τις τροφές, τη μορφολογία του, την ικανότητα πάχυνσής του κλπ…
- Ο μεταποιητής ενδιαφέρεται για κριτήρια που επιδρούν στην ποιότητα των σφάγιων με στόχο την υψηλότερη απόδοση και κρέας ποιότητας.
Tο σύνολο του γαλλικού κλάδου δεσμεύεται για μια παραδοσιακή παραγωγή εκτατικού τύπου, ένα από τα βασικά στοιχεία ποιότητας της μάρκας βοείου κρέατος Bovillage.
Πηγή: Κέντρο Ενημέρωσης Κρέατος (CIV)